Hundraserna som lever längst

En hund har oftast en livslängd på omkring tio år men det finns hundraser som lever både kortare och längre liv. Här är de fyrfota vännerna med störst chans till många glada hundår.

Generellt sett kan man säga att mindre och lättare hundraser blir äldre än stora och tunga raser. Agria Djurförsäkring avslöjar vilka hundraser som har störst chans till ett långt liv.

Bland de raser som lever 12 år eller mer finns till exempel chihuahua, bichon havanais, border terrier, dvärgschnauzer, chinese crested, toy- dvärg och mellanpudel, welsh springerspaniel, softcoated wheaten terrier och isländsk fårhund.

De raser som ofta lever runt åtta år som mest är stora och tunga raser som till exempel berner sennen, grand danois, irländsk varghund, mastino napoletano och sankt bernhard.

Friska och sjuka raser

Om du önskar din hund ett långt men också friskt liv kan det vara en god idé att undersöka rasens hälsa. Några av de friskaste hundraserna enligt djurförsäkringsbolaget Sveland är den brittiska terrierrasen Jack Russel, den dansk-svenska gårdshunden och den ungerska vallhunden pumin. Bland de lite mer storväxta raserna finns finsk lapphund och japansk spets. Till de sjukare hundraserna räknas fransk bulldogg, boxer och andra trubbnosiga raser.

Källa: Agria Djurförsäkring, Sveland Djurförsäkringar