Läsarnas frågor om hund

Charlotte svarar på läsarnas frågor om hund. Om du behöver hjälp med din hund eller bara vill fråga om råd har Charlotte telefontider att boka, läs mer på fidos.se.

Har du tips på bra bilbur eller liten väska till hund?

Bilbur som är bäst i test enligt Trafikverket är MIM Variocage original – den finns för två hundar eller enkel – till kombibil.

Personligen har jag valt Jeppe. Där får man skräddarsydd efter bilmodell. Man kan välja att bara ha galler mot bakluckan – så att hunden inte kan hoppa ut när du öppnar. Denna är gjord så att du kan låsa detta galler och bilen och ändå ha bakluckan öppen. Mycket bra för varmt och soligt väder, även om man aldrig skall lämna hund i bilen när det är sol vår/höst och sommar så kan det finns små stunder man måste och då kan hunden få full luftväxling i bilen.

Dessutom är gallret enkelt att ta bort och man kan transportera annat i bilen, för en stund. Jeppe gör även ”vanlig” bur för hund till kombiplatsen och så är de helt skrammelfria. Som sagt min personliga favorit och ett säkert alternativ.

Hur får man en 8 månaders valp att inte skälla när hon ser andra hundar? Oavsett avstånd.

Det beror på vilken ras du har, somliga hundraser är mer benägna att låta än andra men det beror också på vad du gjort hittills när ni ser eller möter hundar. Om hunden har negativt minne av hundmöten spelar det också in, detta problem behöver vi tala om för jag ska kunna hjälpa dig på riktigt. Men generellt; Säg inget, dra inte i kopplet, stå still när hon skäller och vänta på att hon slutar. Gå då vidare och beröm med ”bra” när hon ser hund och inte skäller.

Varför vill min hund attackera bilar? Finns inget bakomliggande trauma vad jag vet?

Det korta svaret är att hunden jagat bilar och uppfattar att den lyckats det vill säga bilen har kört förbi. Det är troligen ett slags vaktbeteende från hunden om det sker vid hemmet.

En orsak är att det beror på stress. Denna typ av problem måste analyseras vidare och djupare i ett samtal för att jag ska kunna hjälpa fullt ut.

Hur introducerar man en katt till ett hem där det redan bor en hund? 

Är det vuxna individer båda två eller är en juvenil? En valp kan ofta introduceras med en vuxen katt relativt enkelt och vice versa. Viktigt att inte hunden jagar efter katten i tid och otid. Kattens ”låda” liksom mat får inte vara åtkomligt för hunden. Kattmat smakar gott tycker hundar men det är inte hälsosamt för hunden att äta den.

Att tänka på är om man bor i lägenhet, villa eller hus på landet. De olika boendeformerna kräver olika av oss som ägare för att båda djuren ska finna det hemma och bekvämt.

Är båda vuxna gäller att det finns flera ställen katten kan gå till för att komma undan. Det finns katter som inte springer undan utan angriper vilket kan bli farligt. Bästa svar om hur man bäst introducerar en vuxen katt får du via Ylva som också svarar på frågor här på Petit Paper

Hur vet jag om min hund fryser och behöver täcke?

Korthårshundar är i regel mer frusna och de har sällan underull. Sådana hundar kan behöva täcke när temperaturen sjunker och regntäcke när det öser ner.

Det viktiga med täcke är att de går väl över länden längst ned i ryggslutet, där är det känsligt för hundar att bli blöta och kalla. En devis är att ju oftare man täcker sin hund dess sämre utvecklar hunden sin päls fullt ut för kallare väder. Det betyder att man inte skall täcka sin hund i onödan. Viktigt är också att man inte står stilla längre stunder när vädret är kyligt, utan att man är i rörelse utomhus.


Om Charlotte Swanstein

Charlotte Swanstein är hundpsykolog och beteendevetare på arten hund. Hon besitter specialkunskap på våra olika hundraser, deras behov, mentalitet och intresseområden. Charlotte är utbildad av Anders Hallgren som är den förstnämnda hundpsykologen med erkänt rykte inte bara inom Norden utan också i Europa och USA och startade sitt företag Fido’s Hundinformation 1993. Idag arbetar Charlotte med rådgivning inom hund både via sin hemsida Fidos.se och genom personliga möten, hon har även skrivit flertalet böcker inom ämnet.