Läsarnas frågor om katt

Ylva Stockelberg svarar på läsarnas frågor om katt.

Min bengal kan börja flåsa vid hopp/lek. Är det farligt och bör man sluta leka direkt?

Jag vet inte om det är ett nytt beteende, hur gammal han är och hur ofta det händer. Allmänt kan man säga att det är bra att lära känna sin katt så bra som möjligt så att man kan ge akt på något nytt. Är du orolig tycker jag du ska fråga en veterinär. 

Finns det något som katter inte ”bör äta”? Typ som hundar inte ska äta choklad.

Katter är oftast duktiga på att undvika mat som inte är bra för dem. När de blir förgiftade är det oftast av dolda saker som att människan tvingat i dem ett piller som inte är för katt eller att de ätit en råtta som haft råttgift i sig. Katter behöver något gräs eller liknade för sin matsmältning så det kan också hända att katten tuggar på giftiga växter om det inte finns något ofarligt att tugga på. 

Min bengal vägrar att gå i koppel. Har du några tips på vad jag kan göra? 

Börja med att låta honom vänja sig vid selen. Börja sätta på den när han sover eller är väldigt avslappnad. Lek eller ge mat en bit därifrån så att han måste röra sig med selen. När detta fungerar så lägg till kopplet/bandet. Samma där, låt något spännande ske en bit ifrån honom. Kasta en boll som han får jaga.

Mina katter klöser en del på soffor och mattor. Har du några tips på vad jag kan göra?

Ett tips är att ha ett tätt sofftyg som inte är så lätt att klösa på och ett klösträd som inbjuder till klösning, kanske med ett glest möbeltyg. Se också till att klösträdet står strategiskt i kattens gångväg (och att inte soffan gör det). Samma med mattorna, kanske ha en matta som är kattens och lägga den ovanpå där han klöser. 

Mina två hankatter går tyvärr inte ihop. Finns det något jag kan göra/tänka på? 

Det är lite för lite information för att det ska gå att svara mer än generellt. Är det ett nytt bråk, hur gamla är de, vad har hänt? Allmänt är att sätta samma två katter mycket försiktigt, se till att de har reträttplatser, låta den vänja sig vid dofter, kanske med en katt i transportbur och en utanför och byta katter under flera dagar. Har det blivit bråk kan en nätdörr hjälpa. Då ser, hör och känner de doften av varandra. Efter ett tag kan man servera mat på var sida av nätet och så småningom sätta ihop katterna. Konstgjorda feromoner kan också hjälpa. 

Vad kan det bero på att min hankatt kissar inne? Det blev tyvärr inte bättre efter kastrering.

Har det bara gått kort tid efter kastreringen så kan hormoner finnas kvar. Om katten varit fertil under många år så kan det blivit en vana (som kan brytas) men jag skulle kolla upp honom så att det inte är urinvägsinfektion. 

Kan man lära en katt att älska sin människa?

Jag förutsätter att det är en människa som är värd att älska och som vill katten väl. Troligen har katten haft för lite mänsklig kontakt under de första veckorna i livet. Eller har den haft det svårt och människan påminner om någon som inte har velat den väl. För att hjälpa en rädd misstänksam katt att bli modigare så se till att mötena blir fler och på kattens initiativ. Servera små portioner mat som katten får nära dig. Lek mycket men på ett sätt som katten gillar, kanske rulla en boll bort från dig. Lägg dig nära där katten gärna ligger men låt katten komma till dig och ta initiativ till kel.


Om Ylva Stockelberg

Ylva Stockelberg och debuterade redan 1997 och har sen dess gett ut nio böcker om katt. Hon är även medverkat i fyra antologier. Hon håller kurser och föreläsningar om bland annat kattbeteende och kattgenetik/kattavel. Efter många år i Stockholm bor hon numera i Simrishamn tillsammans med maken och katterna Aggie och Lissa, båda chokladsköldpadd burmor.