Nytt hundjobb: Covid-jägare

Hundar har en fantastisk nos för att hitta bomber, diabetes, tryffel, droger och cancer. Nu tränas utvalda hundar även upp för att avslöja covid-19 – och vårt grannland Finland ligger i framkant.

Inom ett par veckor ska hundar vara på plats i gränskontrollen på Helsingfors-Vanda flygplats för att spåra fram coronasmittade resenärer. Forskningsgruppen DogRisk undersöker hundars förmåga att avslöja covid-19 och presenterade nyligen en pilotstudie i ämnet. I studien har hundarna lärt sig känna lukten av positiva covid-19-prover, till och med före det gått att upptäcka i laboratorietester. 

I forskargruppens pilotstudie lärde sig hundarna att känna igen covid-19 i urinprover. Nu lär hundarna sig främst att känna igen lukten i klädesplagg för att kunna identifiera resenärer med covid-19 som promenerar förbi dem på flygplatsen. 

Svettprover i Dubai

Förenade Arabemiraten och Iran har också kommit långt med sin forskning – och på Dubais internationella flygplats finns redan hundar på plats. Där tas svettprover av resenärer som uppvisar symptom eller anländer från riskländer. Hundarna får sedan sniffa på proven i ett separat rum och om en hund reagerar på ett prov så görs ett näs-svalgprov för att säkerställa diagnos.

Källa: Svenska Yle