Att skaffa en katt till

Är du på väg att skaffa en kompis till din kisse? Läs vår guide hur du introducerar två katter till varandra först.

När en ny familjemedlem är på väg hem till en redan hemmastadd katt är det viktigt att ha tålamod. Det kan ta flera veckor eller till och med månader innan katterna lär sig att leva tillsammans. 

Katter är, till skillnad mot hundar, inte flockdjur och delar inte gärna sitt revir med någon annan. Det är inte konstigt om de blir riktigt sura när det kommer en ny katt och klampar in i deras hem. Det är viktigt att båda katterna får chansen att gå undan i ett eget krypin där ingen kan komma för nära.

Maten

Tvinga aldrig katterna att äta bredvid varandra. Minst två matskålar per katt är att föredra, utplacerade på olika ställen i hemmet, gärna på olika höjder. Det gäller även vattenskålar.

Lådan

Kattlådan: Det ska finnas minst en kattlåda per katt och en extra utöver det. Två katter = minst 3 lådor. Lådorna ska stå skilda från varandra och inte nära mat-, drick- eller sovplats.

Så får du katterna att vänja sig vid varandra – steg för steg

(Detta fungerar att prova både om en ny katt ska introduceras eller om katterna börjat bråka) 

  • Börja med att ha katterna helt separerade i olika rum. Gör det mysigt till allihopa med olika sovplatser, mat- och vattenskålar.
  • Stryk en filt eller handduk längs ena katten och lägg ut denna till den andra och tvärtom så att de vänjer sig vid varandras dofter. Se till att de associerar varandras dofter till någonting positivt. Gör detta så länge katterna inte längre reagerar på varandras dofter. Under den här tiden ska de fortfarande inte se varandra.
  • Dina katter kommer säkerligen att lukta på varandra genom dörrens nedre kant. Ge båda sin mat, gärna lite extra god vid dörrkanten. Börja inte precis vid kanten utan låt de successivt komma närmre varandra. Fortfarande ska de inte se varandra. Om de reagerar kraftigt genom att fräsa eller liknande, i vilket stadium ni än är i så måste ni börja om från där det funkade som bäst sist. 
  • Om det nu går bra och du märker att katterna är lugna så kan man prova att byta rum så att den ena katten får bo i ena rummet och den andra som brukar vara ute får bo där. Fortfarande ska de inte se varandra. 
  • När du märker att de är lugna med varandras ljud och dofter så kan du sätta för kompostgaller (som då måste gå från golv till tak) eller annat typ av galler i dörröppningen. Häng över en filt eller sätt över ett skynke så att de fortfarande inte kan se varandra. Men också detta ska ske successivt. Öppna och låt det bara vara galler emellan med ett skydd i några minuter men stäng sedan dörren igen. Upprepa detta kanske 5-6 gånger per dag och förläng tiden successivt.
  • Låt katterna med tiden se på varandra en längre tid genom att dra upp skynket längre stunder. När du märker att de lever som vanligt, när de har nosat på varandra nos mot nos och när de känner sig lugna kan du börja tänka på att låta dem träffas.
  • Fortsätt att låta de associera varandra till positiva saker. Som att få godis eller  favoritmat nära varandra. Under hela tiden är det viktigt att ni inte lämnar katterna ensamma tillsammans.

Källa: Agria, Kattbeteende