Halsband eller sele – så väljer du

Rösterna är många om vad man skall ha på sin hund – halsband eller sele. Lite kul är det att ”råka överhöra” hundägare och expediters resonemang om vad som är bäst. Jag anser att man skall ha båda för det ger olika möjligheter för både hunden och dig. Sele när man rör sig i en mindre trång och friare miljö, halsband på stan där man vet man möter både trafik och folk.

Om man är hund vill man nog helst slippa bådadera men eftersom de lever i vår mänskliga värld med våra lagar och regler behöver hunden från gång till annan vara kopplad. Och det finns massor att välja från – mycket av hundens attiraljer är gjorda för att locka oss, så var lite extra noga när du väljer sele/halsband till din hund.

Spårsele

Vad det gäller sele är det oftast så att hundar har en större rörelsefrihet och lättare att signalera i sele, då halsen också är fri. De enda selar jag förespråkar är Y-sele och eller Spårsele. När jag googlade mig in på spårsele såg jag till min förtvivlan att många kallar vilken typ av sele som helst för spårsele – vilket lätt då vilseleder om man efter denna artikel tänker sig att köpa en sele till sin hund.

En spårsele är bäst om den är gjord av läder. Den går över manken och ner om lungpartiet och knäpps oftast på hundens sida. Kopplet knäpper man på vid manken – därtill är det en del av selen som går från sidorna över bröstbenet.

Viktigt är att selens del över bröstbenet inte sitter för högt – risk att tryck på strupen uppstår eller för lågt – vilket riskerar att frambenets rörelser hindras. Den delen som går över manken och under och omkring lungpartiet får inte sitta så trångt att den stöter emot armhålan och hindrar fria frambens rörelse – för att maximal bekvämlighet skall råda. 

Dessutom är det viktigt att man kan sätta två fingrar på höjden mellan hundens sida och selen när den är knäppt – så att hunden kan utvidga sin andning, när den springer t.ex. med vid cykeln. 

Y-sele

Y-sele kan knappast bli för liten eller för stor utan att det märks direkt – men tänk på att din hund kanske ändrar form över tid och selen kanske behöver förnyas och att även Y-selen skall sitta rätt speciellt i förhållande till frambenets rörelsefrihet. Även på Y-selen fästs kopplet vid manken.

Läder är levande och blir följsamt över åren, varför jag rekommenderar det än om den kan vara dyrare i inköp – så håller den hela hundens liv. Därför skall du köpa selen till hunden först när hunden är färdigväxt. Helt klart kan man ha sele även på valpar men då kanske det blir i billigare material och då är det än viktigare att den sitter rätt och är mjuk för valpen och i synnerhet för en korthårshund.

Halsband

Vad gäller halsband tycker jag så klart att läderhalsband är bäst – det blir som jag skrev levande och följsamt. Knäpphalsband som inte ändras utifrån om kopplet spänns eller är löst och halvstryp är enligt min mening de bästa halsbanden.

Knäpphalsband skall också sitta så att man kan lägga två fingrar emellan halsbandet och hundens hals. Halvstryp har ofta en del i kedja – den delen gör att halsbandet sitter löst över halsen då kopplet inte är spänt. När du provar ut rätt passform dra åt så hela kedjan är stram ända uppe vid halsen som möter huvudet på hunden och se om hunden kan backa ur halsbandet – kan den det, då har du för stort halsband.

Att man från gång till annan kan få gå igång på att ha ett kul färgglatt halsband eller sele på hunden – inför födelsedagar och fest må så vara men tänk på att hunden skall finna harmoni av det och att både halsband såväl som sele tas av när hunden är hemma/inomhus. 


Om Charlotte Swanstein

Charlotte Swanstein är hundpsykolog och beteendevetare på arten hund. Hon besitter specialkunskap på våra olika hundraser, deras behov, mentalitet och intresseområden. Charlotte är utbildad av Anders Hallgren som är den förstnämnda hundpsykologen med erkänt rykte inte bara inom Norden utan också i Europa och USA och startade sitt företag Fido’s Hundinformation 1993. Idag arbetar Charlotte med rådgivning inom hund både via sin hemsida Fidos.se och genom personliga möten, hon har även skrivit flertalet böcker inom ämnet.