Flytta med katt

Jag har flyttat med katt flera gånger. Från lägenhet till villa. Från tvåplansvilla till lägenhet på sjunde våningen. Nätad balkong på alla platser men mindre yta i lägenheterna. Senaste flytten gick till gatuhus i Simrishamn med innergård där de kan gå ut. Flyttarna har gått över all förväntan, framför allt den senaste som innehöll flera långa resor, målarlukt, borrljud och begränsad yta när renoveringen höll på som värst.

När det gäller utekatter får man fundera hur mycket utemiljön betyder i förhållande till innemiljön och människorna. Är katterna enbart ute som stallkatter är det nog bäst att de får bo kvar. Bara någon tar ansvar för dem. Om de däremot är inne nästan lika mycket som ute – de sover och äter inne – då går det nästan alltid bra att flytta katterna. 

Ordna en trygg plats direkt

För både ute och innekatten gäller att se till att behålla så mycket som möjligt av deras trygga inneplatser vid flytten. Har de en fåtölj som de gärna ligger i så låt den gå med i flytten. Försök göra i ordning ett rum som katten kan vara i till en början så har den det att gå in i om den tycker det är för stökigt på andra stället med kartonger och uppackning. Där bör katten ha en favoritigloo eller filt. Det finns feromoner som luktar trygg miljö som man också kan använda om det behövs. 

Om katterna är delvis utekatter så släpp inte ut katterna obevakade till en början. Var beredd på att det kan finnas andra katter dit du flyttat som har sina revir där. Kanske kan man ha en nätad balkong eller ett nätat fönster som alternativ till en början. Unga katter ska inte gå ut obevakade förrän de är vuxna, kastrerade och förståndiga. 

Om man flyttar från annat land måste man kolla upp via Jordbruksverket vad som gäller för införselkrav från det land ni kommer ifrån.


Om Ylva Stockelberg

Ylva Stockelberg och debuterade redan 1997 och har sen dess gett ut nio böcker om katt. Hon är även medverkat i fyra antologier. Hon håller kurser och föreläsningar om bland annat kattbeteende och kattgenetik/kattavel. Efter många år i Stockholm bor hon numera i Simrishamn tillsammans med maken och katterna Aggie och Lissa, båda chokladsköldpadd burmor.