Doftspråket hos katt

Helt plötsligt hade jag bara en katt. 17 åriga burman Perle hade fått somna in och jag hade endast en katt kvar, drygt ett år gamla burman Aggie. Visst saknade jag Perle men framför allt saknade jag katternas kommunikation med varandra och med mig. En katt hade jag inte haft sedan 1984, för 33 år sedan. Jag har tyckt det varit roligt och intressant att studera katterna och detta har bland annat resulterat i böcker, artiklar, kurser, föreläsningar om katter och kattbeteende. En viktigt bit av detta är kattens språk.  

Hos människan sägs det att kroppsspråket står för 55-60 procent, rösten 30-38 procent och orden 7-10 procent i kommunikationen med andra. För katten är doftspråket viktigast följt av kroppsspråket, medan lätena spelar minst roll. 

Urinmarkering – den starkaste doftsignalen

Den starkaste doftsignalen hos katt är urinmarkering som framför allt okastrerade hanar flitigt använder. Den doften kan en katt känna på tolv meters håll och lukten kan kännas upp till två veckor. Katter som går förbi vet vilken katt som varit där och för hur länge sedan. Katten strilar vertikalt för att om den gör det mot marken skulle doften riskera att blandas med andra dofter och försvinna. 

Markering genom doftkörtlar

Katten markerar också in möbler, kattkompisar och oss människor genom att stryka sig mot oss. Den har speciella doftkörtlar på kinderna, hakan, läpparna, tinningarna och svansroten. Den byter dofter med andra katter i familjen och med oss och visar därmed att vi är en del av gruppen. Katten sprider också sin doft över pälsen när den tvättar och putsar sig. Doftsekretet håller pälsen fin och kattens doft blir uppdaterad. Även när katten vässar klorna på en trädstam eller möbel lämnar den doftmärken. Det finns körtlar vid trampdynorna som håller dem insmorda och i fint skick men också lämnar ett doftmärke. 

Ett sätt att sprida information

Dofter sprider viktig information. Djuren använder denna information i mycket högre utsträckning än människan. Katter använder doftkommunikation för att förstå sin omgivning, men också för att göra hemmiljön till en trygg plats. En doft som uppfattas via nosen upplevs med den vanliga inandningen till skillnad från en doft/feromon som uppfattas av det Jacobsonska organet eller vomeronasalorganet. Det sitter i kattens gomtak precis bakom framtänderna. När katten drar in luft genom munnen till organet säger man att den flemar. Munnen hålls lite öppen och katten rynkar på nosen. 

Feromoner är doftmolekyler som produceras av en individ och uppfattas och påverkar en annan individ av samma art. Med feromoner sänder katten meddelanden till andra katter. Olika feromoner ger olika signaler. Vissa feromoner har lägre molekylvikt, är lätta och flyktiga och avdunstar snabbt, exempelvis alarmferomoner vid fara – när faran är över ska de försvinna fort, medan de feromoner som markerar vägen till ett matställe är tyngre och stannar kvar längre.

Andra budskap som kan sändas med feromoner är:

• För att samla individer på en speciell plats

• Som sexuella signaler, vid val av partner

• För att minska stress och oro och ge trygghet

• Som revirmarkering

Min katt Aggie hade fått kattungar som var två dagar gamla. Kattfamiljen bodde i en stor kartong med en mjuk dyna som underlag. Jag hade bäddat rent till dem, som jag gör varje dag i början då mammakatt kan ha lite flytningar efter förlossningen. Plötsligt hördes hantverkarljud utanför ytterdörren. Aggie började flytta ungar till för henne tryggare plats. Men när jag la tillbaka det gamla underlaget och dessutom la en av mina använda tröjor i lådan blev hon lugn. Tygerna av kända trygga lukter och feromoner hjälpte.

(Utdrag ur boken Mer än bara ord. (Det är en antologi om kommunikation.) del 1)


Om Ylva Stockelberg

Ylva Stockelberg och debuterade redan 1997 och har sen dess gett ut nio böcker om katt. Hon är även medverkat i fyra antologier. Hon håller kurser och föreläsningar om bland annat kattbeteende och kattgenetik/kattavel. Efter många år i Stockholm bor hon numera i Simrishamn tillsammans med maken och katterna Aggie och Lissa, båda chokladsköldpadd burmor.