Guide: Att välja djurförsäkring

De flesta med husdjur har någon gång behövt nyttja sin djurförsäkring. Och många gånger visar det sig att försäkringen inte täcker det din pälskling har behövt hjälp med. Kostnaderna hos veterinären drar ofta iväg fort och innan du vet ordet av är beloppet tre- eller fyrsiffrigt.

Det finns nästintill lika många val av försäkringar för husdjur som det finns för oss människor, men trots olika storlekspaket och tillägg finns det vissa saker som är omöjliga att försäkra. Vissa raser som har rastypiska sjukdomar täcks i regel inte av en försäkring hur konstigt det än verkar. 

Att ha koll på

Trots detta är en försäkring att rekommendera. För när olyckan är framme kan din försäkring vara räddningen för ditt husdjur, djursjukhusvistelser, operationer, mediciner och rehabilitering täcks till viss del av de flesta försäkringarna. Se till att du har koll på kostnad för självrisk och det totala kostnadstaket för just din försäkring. De flesta veterinärkliniker och djursjukhus erbjuder även hjälp med att direkt ringa ditt försäkringsbolag för att rapportera in vad som hänt, på så sätt kan du få beloppet reglerat direkt.

Tips! Jämför dessa punkter mellan olika försäkringsbolag:

  • Självrisk
  • Livförsäkring
  • Veterinärvård
  • Begränsningar

Detta täcks inte

Något som dessvärre ingen försäkring i dagsläget täcker är tandvård i form av tandstensborttagning eller vissa sjukdomar som kommer med dålig munhälsa såsom tandlossning. Tänder täcks vanligen av försäkring efter olycka eller uppkomst av sjukdom som inte orsakats av exempelvis medfött bettfel eller misskötta tänder. Att borsta din pälsklings tänder kan spara många tusenlappar genom åren. Behandlingar som kastrering, utredning av beteendeförändringar eller förebyggande behandlingar som exempelvis vaccination täcks inte heller av någon försäkring i dagsläget.

På den oberoende sidan Konsumenternas.se kan du enkelt jämföra olika försäkringar för att hitta vad som passar ditt husdjur bäst. Sidan är gemensam för Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå, de har Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationerna som huvudmän.