Alla hundar har behov av att få tugg

Det är en naturlig del för hunden att dela och slita i sin föda – kanske inte låter så trevligt för oss nutidsmänniskor men för det arbetet är hundens tänder skapta – att sönderdela sin föda. 

Dagens hundar får oftast torrfoder och eller blötfoder, båda är redan fördelade så att hunden knappast behöver annat än bara svälja. Just därför behöver hundens tänder få ett arbete som behåller god tandstatus, dessutom är det lugnande för hunden att tugga på ben. Vår uppgift är att ge hunden bästa tugget, i vårt samhälle översvämmas vi av all möjliga sorters hundtugg som påstår att just detta är det bästa för din hund, men är det så alla gånger?

Vilka typer av ben är bra för hunden?

Utan att utmärka de som inte är bästa alternativet ber jag er att läsa på innehållsdeklarationen, alltid. Det skall vara hud alternativt ben utan att det behandlats mer än nödvändigt för att hålla som torkad hud. Alternativ fryst rått märgben gärna med köttslamsor kvar och att ingen smak/rökning eller liknande skett med benet. På märgben skall man ta bort märgen i benhålrummet – det ger endast diarré och det är inte snällt mot hundens mage, diarré är mycket uttorkande. 

Tugg från nöt, älg, hjort, ren är de bästa både vad gäller köttben och eller hud som rullats hårt i en lång rak konstruktion. Givetvis föredrar vi också tugg som kommer från våra nordiska länder, då blir transporterna kortare och vi har ungefär samma inställning om god jakt liksom djurhållning. Hunden är nöjd med ett naturligt tugg och det är de bästa. Här i vår artikel har vi gett er några exempel – det finns fler – som utgör ett bra hundtugg, botanisera er fram så ni vet vilka tugg ni vill köpa.

En lugn plats för tugg

När hunden får tugg/märgben vill jag gärna skicka med hälsningen att hunden får en given plats att ligga på i fred och om/när hunden lämnar tugget tar ni undan det och serverar det igen senare på dagen eller nästa dag. Att låta hundtugg ligga här och där i hemmet – det skapar lätt vakttendens och eller större ointresse för att tugga och det är inte bra. Naturliga hundtugg på en trygg plats är hundens bästa tandborstingstund och bör ske varje vecka och tänk på att hunden inte bör vara ensam hemma med tugg.

Läs mer om vilka ben som helst bör undvikas här.


Om Charlotte Swanstein

Charlotte Swanstein är hundpsykolog och beteendevetare på arten hund. Hon besitter specialkunskap på våra olika hundraser, deras behov, mentalitet och intresseområden. Charlotte är utbildad av Anders Hallgren som är den förstnämnda hundpsykologen med erkänt rykte inte bara inom Norden utan också i Europa och USA och startade sitt företag Fido’s Hundinformation 1993. Idag arbetar Charlotte med rådgivning inom hund både via sin hemsida Fidos.se och genom personliga möten, hon har även skrivit flertalet böcker inom ämnet.