Adoptera eller köpa katt av uppfödare

Oftast är katter på katthem vuxna huskatter och katter från uppfödare kattungar av någon ras. 

I boken Som hund och katt (finns som e-bok) beskriver jag lite om skillnaden och likheter mellan huskatt och raskatt. 

Huskatt eller raskatt? 

En raskatt är en katt med stamtavla. En huskatt är en katt utan stamtavla. Huskatten kan ha helt okända föräldrar eller vara en oplanerad parning efter två kända raskatter. Ibland säger man att huskatten är en europé, men en europé är en godkänd raskatt med stamtavla. Européns ursprung är Nordeuropa, så för 50 år sedan var en oregistrerad katt i Norden ofta av samma typ som europén. Idag är huskatterna däremot av mer blandad härkomst. 

Olika kattraser har olika egenskaper som man mer eller mindre kan förutse. Huskattens egenskaper är oftast mer okända och oförutsägbara. Priset skiljer naturligtvis också men tänk på att inköpspriset är försumbart mot kostnaden under kattens levnad. Vill man ta kull efter sin katt är det absolut bättre att skaffa en raskatt då man har mycket större chans att hitta bra hem till sina kattungar. Är man intresserad av utställningar kan man även ställa ut en huskatt (katten ska vara över sex månader) men vuxna huskatter måste vara kastrerade.  

Sjukdomar och ärftliga defekter

Skillnaden mellan huskatt och raskatt är just stamtavlan. Huskatten har samma risk att insjukna i sjukdomar eller ha ärftliga defekter och bör därför skötas på samma sätt som en raskatt. Den bör också vaccineras regelbundet, avmaskas, försäkras för veterinärvård och ID-märkas – i varje fall om den får gå ut eller kan smita ut. Om man gör en veterinärbesiktning på kattungen/katten kan man hitta eventuella problem som kanske kan åtgärdas. Vid veterinärbesiktningen går veterinären igenom bland annat allmäntillstånd, hull, storlek, lynne, hud, tassar, lyftknutor, ögon, öron, munhåla, tänder, svalg, buk, cirkulationsorgan, respirationsorgan, yttre könsorgan, rörelseorgan. Kattungen kanske har öronskabb som måste behandlas, ett navelbråck som måste opereras eller ett allvarligt hjärtfel som kommer att förkorta kattens liv. Är kattungen fullt frisk är det skönt att få veta detta. 

Uppväxten

Uppfödningen är kanske ändå den största skillnaden mellan raskatt och huskatt. Raskattungarna har ofta vuxit upp under trygga förhållanden, fått mycket mänsklig stimulans från tidig ålder och är friska och vaccinerade. Det påverkar självklart kattungens temperament om uppfödaren hanterat och lekt med ungarna sammanlagt över hundra timmar under de första tolv veckorna mot att ungarna vuxit upp på ett höloft och kommit fram först efter flera veckor. Det finns naturligtvis huskatter som blivit med kattungar och där ägaren tar hand om ungarna exemplariskt och det finns naturligtvis oseriösa raskattuppfödare, men motsatsen är vanligare.

Tar man en vuxen katt från ett katthem och adopterar så har den hunnit utveckla mycket mer personlighet än en kattunge. En klar fördel alltså. 

En del katter har svårare att sysselsätta sig själva, att leka på egen hand, än andra och mår bäst av mycket sällskap av en annan katt eller att man sysselsätter sig mycket med den. Du kan säkert få hjälp av katthemmet att hitta en katt rätt personlighet för dig.


Om Ylva Stockelberg

Ylva Stockelberg och debuterade redan 1997 och har sen dess gett ut nio böcker om katt. Hon är även medverkat i fyra antologier. Hon håller kurser och föreläsningar om bland annat kattbeteende och kattgenetik/kattavel. Efter många år i Stockholm bor hon numera i Simrishamn tillsammans med maken och katterna Aggie och Lissa, båda chokladsköldpadd burmor.