Guide till effektiva fästingskydd

Nu är det dags att uppdatera sin hund eller katts fästingskydd. Fästingarna har varit ganska aktiva även under vintern i år då det varit så milt väder.

Om man dagligen går igenom sitt djurs päls noga och plockar bort eventuella fästingar så behöver man inget fästingmedel. I livspusslet kan detta dock vara knepigt att hinna med, speciellt om man har flera djur. 

Det finns många olika fästingmedel och de jag tar upp här är de som är vetenskapligt beprövade att ha effekt. 

Halsband

Det finns halsband av två olika typer. Fördelen med halsband är att om biverkningar skulle uppstå kan man ta av halsbandet och således bli av med orsaken.

  • Scalibor har funnits längst och det är ett alternativ om man ej har katt, dvs det är endast för hundar. 
  • Seresto däremot finns för både hundar och katter. 

Spot-on

Andra alternativ är spot-on. Om biverkningar skulle uppstå kan man schamponera hunden men medlet sugs upp till stor del ändå. 

  • Expot är ett alternativ om man endast har hund då det är mycket giftigt för katter. 
  • Frontline är som samtliga preparat jag hittills har beskrivit receptfritt. 
  • Bravecto spot on finns till hund och till katt men detta är receptbelagt.

Tabletter

Vad gäller det nyaste så är det tabletter, dessa är på recept. Fördelen med tabletter är att det är enkelt och ge djuret, nackdelen är eventuella biverkningar om dessa uppstår är tabletten ju upplöst och man får så att säga vänta ut symptomen. 

  • Bravecto
  • Nexguard
  • Credelio finns för både hund och katt. 

Alla fästingmedel och läkemedel har biverkningar, dock får man som djurägare väga dessa nackdelar mot fördelarna. Fästingmedel är det bästa sättet att förebygga att ditt djur drabbas av fästingburna sjukdomar, där har vi Borrelia, Anaplasma och i sällsynta fall även TBE. Det är också ett sätt att man som djurägare slipper utsätta sig för fästingar och därmed fästingburna sjukdomar.


Om Jenny Garland

Jenny Garland Leg Veterinär med tandvårdsinriktning, driver sedan några år tillbaka Veterinär Garland i Faringe och numera även i Uppsala. 

Jenny Garland är mycket intresserad av tandkirurgi och förutom hundar och katter även kaniner. Hemma på gården i Faringe utanför Uppsala bor även fyra stycken hundar, fyra katter, fem kaniner, två hästar och två ankor, varav majoriteten är djur som fått en andra chans hos Jenny. 

För kontakt och tidsbokning:
veterinargarland@outlook.com

Telefon måndag – onsdag 8:30-16:00
Tel 073574 25 05 

Onlinebokning genom hemsidan