Fler adopterar hund i coronakrisen

Intresset för att adoptera hund har ökat sedan coronas framfart i Europa. Flera organisationer i Spanien vittnar om ett ökat intresse liksom svenska organisationen Hundar utan hem.
– Det är ungefär tre gånger fler ansökningar än vanligt, säger Carina Olsson, ordförande på Hundar utan hem till TT.

Flera länder i Europa är sedan mitten av mars i nationellt nödläge och invånarna får endast lämna hemmet för att handla mat och mediciner – eller gå ut med hunden. Många har därför börjat inse fördelen med att ha hund och nu strömmar ansökningarna om att få adoptera in till hundorganisationerna. Även i Sverige har intresset ökat.

– Det talas mycket om att skaffa hund nu när många jobbar hemma, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

Den ideella organisationen Hundar Utan Hem som räddar och omplacerar avlivningshotade och övergivna hundar från Irland och Sverige har märkt av en ökning i antal ansökningar för att bli jourhem åt en hund. 

– Det är fint att folk passar på att hjälpa till. Jag tror att man haft viljan att ha en hund, men nu har man möjligheten att ta hand om en också, säger Carina Olsson, ordförande på Hundar Utan Hem.

Långsiktig planering

Hans Rosenberg poängterar att beslutet att skaffa hund inte endast bör komma från en period i karantän.

– Det här är inte en tillfällig sak, det är en familjemedlem, så den tanken måste man ha med sig. Det är en långsiktig planering om tio-tolv år som gäller, säger han.

Läs mer om att adoptera och bli jourhem åt en hund hos Hundar utan hem.

Källa: SR,Västerbottens-kuriren/TT