Välj hund efter din livsstil

När man går i tankar att skaffa hund är det inte så ovanligt att man har en speciell hund/ras i tankarna. Det kan vara en trevlig grannhund, en hund som tidigare funnits i familjen, en hundras som blivit populär och syns mycket på gator och sociala medier. Då behöver man fråga sig om det är rätt sätt att välja hundras utifrån sådana kriterier?

Hundar är fantastiska att leva med och då under de förutsättningar att hunden som individ har ett tryggt hem och får utlopp för sina egna behov. Det räcker sällan att få vara med matte husse alltid och gå på promenad i stadsparken och eller att ha full tillgång till en trädgård – hur stor den än är.

Genetik påverkar hundens behov

Hundar är individer med olika intresseområden och detta gör sig påmint för hundägaren då valpen börjar komma upp i tonåren. Det innebär till exempel att en Labrador Retriever har ett genetiskt behov av att samarbeta med sin matte husse och gärna ihop med sitt intresse för vatten och att bära. 

Labradoren är en av engelsmännens apporterande fågelhundar. Så än om man inte alls som hundägare har något som helst intresse av att jaga och eller arbeta med apporteringsarbete i skarpa lägen så kommer hunden ändå att sträva efter att få vara hjälpsam med att plocka upp saker och ting och bära på dem. De flesta labradorer ser också minsta vatten-/gyttjepöl som en mindre insjö och har inget emot att plumsa där i.

En valp behöver ständig uppsyn

För den lilla valpen och unghunden kan det handla om att plocka fimpar och annat skräp utomhus, inomhus kan det vara allt som är i lagom höjd att nå som bäras omkring på. Speciellt då valpen/unghunden är lite glad och upprymd gillar den att bära och kan då ta närmsta bästa, vad det än månne vara.  Och inte så sällan används vattenskålen som fotbad – det vill säga det kan vara svårt att motstå vatten just bara för att dricka.

Vid ett sådant val av ras behöver man vara medveten så att man kan ha vattenskålen på sådant sätt att det inte blir en sjö runt den och ändå ge hunden full tillgång till vatten, närhelst den önskar. Hundar skall alltid ha tillgång till vatten.

Rasens utseende är inte allt

Är man överförtjust till exempel i Sibirien huskey finns där parametrar som kan påverkar oss hundägare negativt om inte rasens intresse/behoven tillfredsställs för den. Rasen har som vuxen stort behov av fysiskt arbete typ drag-arbete och att få springa i längre trav liknande lunk. Rasen behöver ha möjlighet i sin hemmiljö att kunna välja varmare, kallare och eller skuggiga lägen, när som under dygnet. Rasen är extremt varmpälsad, vilket kan innebära mycket pälsfällning vissa tider på året.

En Chihuahua är en mycket vuxen individ med egna åsikter om vem som tillhör flocken och vad som är kul att göra, än om den alltid ser ut som en liten valp är den ytterst kompetent som vuxen. Hunden kan ju så klart ibland behöva skyddas för större fysisk belastning så som att den kanske inte skall ha en ung labrador som lekkamrat, då raserna har olika förutsättningar för att tåla en glatt tacklande lekkamrat. Men annars behöver en Chihuahua inte bäras omkring utan har som sina större kusiner behov av ett fysiskt rörligt liv och mentalt få samverkan ihop med sin flock, för att må väl och vara en trevlig individ.

Din egna livsstil bör matcha ditt val av hund

Så när man skall köpa hund behöver man vara ärlig mot sig själv med vad man gillar att göra och hur det är man ser bilden av att vara hundägare. 

Det finns hundraser som lämpar sig för olika livsstilar som vi människor har och hur vi vill leva. Dock behöver man vara medveten om att en hunds utseende är sekundärt kring hur denna ras är att leva med. De genetiska egenskaperna är de som anger tonen hos tonåringen och fullt ut hos vuxna hunden. 

För att din livsstil skall harmoniera med hundrasen du drömmer om, var påläst och se att du visst kan ha en Labrador Retriever även om du inte vill jaga. Du är medveten om hundens intresse för bärande/apportering så du har det med på olika sätt i ert liv. Hunden hjälper dig med att bära på olika ting, brödpåsen, din halsduk under promenaden, fixar all smutstvätt in till tvättrummet och plockar upp pennan och tidningen som du just tappade eller varför inte vara beredd med tofflorna till husse när han kommer hem.

Det är bara vår fantasi som behöver vidgas så att älsklingsrasen kan ha ett bra liv ihop med oss än om vi har lite olika intresse. Gör mitt rasvalstest och kom en bit närmre din dröm om det underbara hundägandet. 


Om Charlotte Swanstein

Charlotte Swanstein är hundpsykolog och beteendevetare på arten hund. Hon besitter specialkunskap på våra olika hundraser, deras behov, mentalitet och intresseområden. Charlotte är utbildad av Anders Hallgren som är den förstnämnda hundpsykologen med erkänt rykte inte bara inom Norden utan också i Europa och USA och startade sitt företag Fido’s Hundinformation 1993. Idag arbetar Charlotte med rådgivning inom hund både via sin hemsida Fidos.se och genom personliga möten, hon har även skrivit flertalet böcker inom ämnet.