Den stora pälsvårdsguiden

Både hundar och katter behöver pälsvård i varierande omfattning beroende på pälsens kvalitet. Vi reder ut hur du tar hand om din pälsklings päls på bästa sätt!

Pälsvård för katter

Katter är betydligt skickligare på att hantera sin egen pälshygien än hundar, men även en till synes välkammad katt behöver ses över då och då.

Långhåriga katter (och även en del katter med kortare nos) behöver regelbundet hjälp med sin pälsvård i form av borstning eller klippning. Pälsvård är viktigt för att undvika att tovor uppkommer – och för att katter får hårbollar som i värsta fall kan fastna i magtarmkanalen och leda till att katten akut måste opereras. Det bästa sättet att förebygga hårbollar är daglig borstning för att avlägsna så mycket löst hår som möjligt. Det finns även foder samt fodertillskott för att förebygga hårbollar och underlätta nedbrytning av hår hos katten.

Tips! Det är bra att vänja sin katt vid borstning och bad redan som kattunge.

Att bada en katt

När en katt slickar sin päls utsöndras ett naturligt skyddande fettlager. Om katten har kort päls klarar den oftast att hålla sig ren på egen hand och behöver därför sällan badas. Är din katt däremot långhårig kan den behöva lite hjälp med pälsvård, att bada den varannan månad kan vara en bra riktlinje. Har du en nakenkatt är det regelbundna veckobad som rekommenderas.

Bad kan vara nödvändigt även för de katter som går ute oavsett hårlag.

Tänk på:

  • Introducera vatten försiktigt och se till att det håller en temperatur på 38 grader.
  • Välj ett schampo och balsam avsett för just katter.
  • Gnugga inte för mycket när du torkar din katt med en handduk då nya tovor lätt kan uppstå.
  • Efter duschen ska du torka katten torr, en del katter tolererar hårtork medan andra blir mycket rädda.
  • När katten är torr kan du försiktigt borsta och reda ut små tovor.
  • Vid allvarlig tovbildning kan det vara nödvändigt att på klinik ge katten lugnande för att klippa bort alla tovor.

Pälsvård för hundar

Det finns många olika typer av hundpäls, de tre största grupperna är korthåriga, långhåriga och strävhåriga. En hund med lång och/eller lockig päls behöver borstas och tvättas mer frekvent medan en korthårig hund kräver mindre eller ingen trimning och även färre bad. 

Tovor i armhålor, ljumskar eller på tassarna kan göra det svårt för hunden att röra sig och orsaka ömma skavsår. Tovorna kan även få huden att strama åt, vilket är obekvämt för hunden. Pälsvård är alltså viktigt även för hundens hälsa. 

Om pälsen är lång är det bästa att reda ut eventuella tovor i samband med tvätt med ett schampo avsett för hundar, som t ex det här från L:A Bruket. Behöver du borsta och kamma vid andra tillfällen, skydda gärna med borstspray och kamma ända från huden ut till hårstrånas toppar.

När hunden fäller och under vår och höst när det är fuktigt och smutsigt ute är det extra stor risk att den får tovor. Hos hundar som har både täckhår och underull är det oftast den lossnande underullen som orsakar tovor. Om en tova är väldigt stor och tät är det oftast bäst att klippa bort den. Investera i en bra sax och borste!

Så väljer du borste

En karda eller en borste med naturborst glider lättare än en kam och drar inte loss hårstrån i onödan när du ska reda ut en tovig päls. Därefter kan du gå igenom pälsen med en metallkam, och hittar du tovor så red ut dem med fingrarna, en borste eller en karda. Fråga personalen i din zoobutik om vilka verktyg just din hund eller katt behöver och satsa på en kvalitetsborste som håller i flera år.

Källa: Anicura, Arken Zoo, DjurAkuten