Dags att kattsäkra balkongen

Att katter alltid landar på alla fyra tassar när de faller är ett smickrande men tyvärr felaktigt rykte. Varje år skadas hundratal katter i fallolyckor som i många fall kunnat undvikits av sina ägare. Därför är det inför vår- och sommarsäsongen extra viktigt att se över och kattsäkra balkongen om din katt har tillgång till den.

”Om katten vistas ensam på en balkong som finns mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller något annat som gör att katten inte riskerar att ramla ner och skada sig.” – Jordbruksverket

Enligt Jordbruksverket föreskrifter är det ett krav att en balkong där en katt ska kunna vistas ska nätas in. Den vanligaste och mest effektiva sättet att lösa detta på är att sätta upp ett enkelt ramverk för att sedan näta in balkongen. För att vara på den säkra sidan rekommenderas att använda ett starkt nät med små rutor, exempelvis hönsnät är förhållandevis lätt för katten att bita sönder. Tänk även på att öppna fönster kan utgöra fara för fallolyckor och också bör nätas in för att vara på den säkra sidan! Och glöm inte att fråga din hyresvärd eller styrelse om lov innan du sätter igång.

Källa: Jordbruksverket, Tidningen Djurskyddet