Guide: En säker cykeltur med hunden

Somriga cykelturer med pälsklingen tackar man inte nej till. Större hundar kan springa bredvid en cykel, medans mindre bör åka med i en väska eller i en bur. Allt beror på din hunds storlek och fysiska kapacitet. Här är din guide till en säker cykeltur.

Att låta hunden springa bredvid cykeln är ett jättebra och roligt sätt att motionera på. Dock är det inte en bra idé ifall din hund är under 18 månader. Vissa större och tyngre hundraser behöver ännu mer tid än så för att vara redo att springa bredvid en cykel. Det är viktigt att inte överanstränga din hund och utsätta den för en för stor fysisk påfrestning. Samma sak gäller för hundar med ledproblem.

Det kan verka som att ni cyklar i lugnt tempo men för din hund innebär det att konstant hålla samma tempo och att ständigt vara fokuserad på en uppgift. När du ska lära hunden att springa bredvid cykeln är det viktigt att ta små steg i taget och att lära in ett kommando i samband med att ni cyklar så hunden vet vad som gäller. 

Åka med

För de allra minsta hundarna är en hundanpassad cykelkorg eller ryggsäck att föredra. Tänk på att köpa produkter som är anpassade för just hund, det ökar hundens komfort och säkerhet under cykelturen. För att vänja hunden vid att sitta i en korg eller ryggsäck är tipset att lära hunden detta i en trygg miljö innan ni ger er ut på vägarna tillsammans. För de lite större jyckarna som inte vill eller kan springa bredvid cykeln finns hundanpassade cykelvagnar som enkelt fästs baktill på cykeln. Samma sak där, låt hunden vänja sig vid vagnen i en trygg miljö först. 

Rätt utrustning

Det är självklart viktigt att ha rätt utrustning. Ifall din hund ska springa bredvid cykeln så är ett rejält sele att rekommendera. Även en så kallad “springer” som är en slags arm och fästs på cykelns ram där hunden sätts fast. På så sätt slipper du cykla med kopplet i handen och hunden håller sig på rätt sida av cykeln. Sist men inte minst, glöm inte reflexer så medtrafikanter ser din pälskling i mörkret.

De flesta välsorterade djuraffärer säljer bra korgar och väskor som du kan placera din hund i under en cykeltur. Du kan även hitta hundkorgar hos cykelbutiker som exempelvis denna.

Källa: Agria